Grønne kontorer – Er vi i virkeligheden så grønne som vi tror ?

6 10 2011

Grønne kontorer – Er vi i virkligheden så grønne som vi går og tror ?

Vi taler alle sammen om at man skal være “grøn” og energibesparende, Vi skal sikre at vi ikke fråser med varmen eller elektriciteten.

Der hvor vi forbruger den største mængde energi, varme og El er ofte på kontoret og ens arbejdplads. Så lad os se lidt på de emner der virkelig kan gøres noget ved, for at være mere grøn og spare på sin kontordrift.

1: Server rum

De fleste virksomheder har et serverrum der har køling og aircondition af dette rum. Det koster først og fremmest mange penge at have sine servere kørende bare i strøm. Dernæst skal man bruge en masse strøm på at køle rummet ned. Der er sikkert mange der ikke tænker over det, før de ser deres el regning, hvis de overhovedet kan se hvor meget de bruger på dette specifikke server rum. Min pointe er:

Har du overblik over dit el forbrug på dine servere og køling af rummet ?

Du kan og bør sætte en bimåler op på den gruppe, så du kan se hvad der bliver brugt. Du kan og bør også overvej at virtualisere dine servere, så du ikke har 10 fysiske kasser der kun udnyttes 20%. Men virtualiser og fjern feks 7 af de fysiske servere. Herved er der mindre strøm og mindre køling.

Igen har du overhovedet behov for dit eget server rum ? eller skulle du overveje at flytte din virksomhed ud til et kontorhotel hvor de tager grønne kontorer og drift af serverum seriøst.

2: Køkken / kantine

Man bruger ofte rigtig meget spildt energi på at have en kantine og eller køkken. I disse rum er der ofte 1 eller flere køleskabe som jo bare står der. De er ikke helt fyldt, eller sikkert fokuseres der ikke på om de er grønne eller energibesparende. Man har jo altid en eller flere kaffemaskiner der også står tændte hele dagen, og endda ofte om natten. Du husker jo at slukke den ikke ?

3: Toiletter

Man bruger igen meget energi i disse rum: Varmen suges ud via udluftning, som sikkert ikke er sat korrekt op, den suger sikkert ud 24 timer i døgnet ? eller ved du om den gør det ? hvem slukker for lyset i de her rum ? er der automatisk lysfølere ?

4: Varme, køling og ventilation

Her den rigtig store synder. vi varmer op, åbner vinduerne alt imens der er et stort anlæg der suger varmen ud via udluftning, eller blæser kold luft ind via kølingen. Her giver det stor mening at fokusere på:

1: justering af tidsplaner for køling, udsugning, temperaturer etc.

2: hvad koster det at køle ned ?

3: bruger vi varme om sommeren, når der køles ned i nogle andre rum ?

4: skal vinduerne være åbne eller lukkede ? er der en politik om det ?

Igen bør man blot flytte i kontorhotel, da dem der driver disse kontorhoteller går rigtig meget op i at spare på strømmen, og varmen. De ser dagligt på om der kan forbedres eller spares på driften, da denne post tit udgør 30% af de samlede omkostninger til at drive et kontor.

De skriver også lidt om hvordan og hvor man kan finde de grønne kontorer

Anbefalinger til et bedre indeklima med hensyn til grønne kontorer

Vi skal skærme af for solen

Et altoverskyggende problem er overophedning af husene om sommeren. De tætte bygninger med store glasfacader mod syd suger varmen til sig, men kan ikke komme af med den igen.

– Vi har ikke været vant til at skærme af for solen i danske boliger, siger Tine Steen Larsen, men det skal vi til, og det gælder naturligvis også i kontorer. Hun tilføjer:

– En glasfacade ser flot ud, men vi skal overveje, om vinduespartierne behøver at være så store, som de er i mange kontorbyggerier.

Anbefalinger til bedre indeklima

Tine Steen Larsen har forholdt sig til erfaringer med lys, varme, luftkvalitet, akustik og støj. Kort fortalt har hun følgende anbefalinger:

Læs mere på: indeklimaportalen

Som indledning bør man søge lidt råd hos feks: Energitjenesten

Energitjenesten har lavet en Diplomordning – Læs mere her

Grønt Kontor er en diplomordning for kontorvirksomheder, der vil lave en seriøs og målrettet indsats for at spare energi og skabe miljøforbedringer i virksomhedens drift.
Grønne Kontorer sparer energi og ressourcer, og der er lagt en grøn plan for virksomheden med målsætninger for årets forbedringer.

Hvad får kontorerne ud af ordningen?  – Læs mere her: 


				

Handlinger

Information

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: